ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΣΕ ΕΜΑΣ; ΚΑΝΤΕ "ΚΛΙΚ" ΕΔΩ

Το Blog μας

Ποιοι και γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθµίσεις στην Εφορία

από το νέο έτος

Να χάσουν µαζικά την πολύτιµη ρύθµιση των 100 δόσεων κινδυνεύουν εκατοµµύρια φορολογούµενοι και επιχειρήσεις από το νέο έτος. Ο λόγος; Βάσει µνηµονιακής υποχρέωσης που έχει ήδη ψηφιστεί, η Εφορία αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις διατήρησης των ρυθµίσεων.

Το ζήτηµα είναι ότι µέχρι στιγµής δεν δίνεται η ηλεκτρονική δυνατότητα στους φορολογουµένους να ρυθµίσουν εµπρόθεσµα οφειλές που δεν έχουν ακόµη καταστεί ληξιπρόθεσµες. Αν το υπουργείο Οικονοµικών και η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων δεν προχωρήσουν στη συγκεκριµένη διορθωτική κίνηση, τότε ο αριθµός των οφειλετών του ∆ηµοσίου θα εκτοξευτεί και θα βρεθούν πολύ περισσότεροι αντιµέτωποι µε τα µέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις εισοδηµάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Σύµφωνα µε όσα έχουν ψηφιστεί από τον Μάιο του 2016, οπότε και έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράµµατος, σταδιακά οι φορολογούµενοι θα αντιµετωπίζουν όλο και πιο αυστηρές προϋποθέσεις προκειµένου να διατηρήσουν τις ρυθµίσεις τµηµατικής εξόφλησης οφειλών.

Παράδειγµα

- Τι ισχύει σήµερα: Πιο συγκεκριµένα, σήµερα ένας φορολογούµενος που έχει ρυθµίσει τις οφειλές του µε βάση τη ρύθµιση των 100 δόσεων ή την πάγια ρύθµιση των 12 έως 24 δόσεων διατηρεί τη ρύθµιση εφόσον εξοφλεί ή ρυθµίσει νέες φορολογικές οφειλές έως και 15 ηµέρες µετά τη λήξη τους. Για παράδειγµα, ένας φορολογούµενος που έχει ρυθµίσει παλαιότερους φόρους µε τη ρύθµιση των 100 δόσεων και καλείται να πληρώσει συνολικό ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, µε την πρώτη δόση τον περασµένο Σεπτέµβριο, θα πρέπει να εξοφλεί κάθε δόση του ΕΝΦΙΑ µε καθυστέρηση το πολύ 15 ηµερών ή να ρυθµίσει τον ΕΝΦΙΑ µε την πάγια ρύθµιση των 12 δόσεων µέχρι και 15 ηµέρες µετά τη λήξη της δόσης (µπορεί να ρυθµιστεί όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ ανά πάσα στιγµή). Για τις οφειλές που λήγουν, η αίτηση για τη ρύθµιση γίνεται αποκλειστικά µε ηλεκτρονικό τρόπο µέσω του Τaxisnet, χωρίς να ταλαιπωρούνται οι φορολογούµενοι. Αν δεν το κάνει αυτό, τότε χάνει τη ρύθµιση των 100 δόσεων και όλο το ποσό που έχει ρυθµίσει µε αυτήν, καθώς και οι προσαυξήσεις που γλύτωσε καθίστανται ληξιπρόθεσµες και απαιτητές άµεσα.

- Τι θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. Από το νέο έτος τα πράγµατα δυσκολεύουν ακόµα περισσότερο για τους φορολογουµένους που έχουν ρυθµίσει οφειλές. Για να διατηρήσουν τη ρύθµιση των 100 δόσεων ή άλλες ρυθµίσεις τµηµατικής εξόφλησης, θα πρέπει είτε να ρυθµίζουν τις νέες φορολογικές οφειλές πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσµες είτε να τις εξοφλούν εµπρόθεσµα. ∆ηλαδή ο φορολογούµενος του παραπάνω παραδείγµατος θα πρέπει, προκειµένου να διατηρήσει τις 100 δόσεις, είτε να πληρώσει την πέµπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ έως τις 31 Ιανουαρίου που λήγει είτε να τη ρυθµίσει έως τις 31 Ιανουαρίου µε την πάγια ρύθµιση των 12 δόσεων. Αν καθυστερήσει έστω και µία ηµέρα, η ρύθµιση των 100 δόσεων χάνεται.

Χειρόγραφη αίτηση

Μόνο που δεν έχουν οι φορολογούµενοι τη δυνατότητα να ρυθµίσουν εµπρόθεσµα τις νέες φορολογικές τους οφειλές µέσω του Τaxisnet. Υπάρχει µόνο η δυνατότητα να επισκεφθούν αυτοπροσώπως την Εφορία και να υποβάλουν χειρόγραφη αίτηση ρύθµισης µη ληξιπρόθεσµων οφειλών. Αν αυτό δεν διορθωθεί, δηλαδή αν δεν δοθεί η δυνατότητα στους φορολογουµένους να υποβάλουν αιτήσεις µέσω ∆ιαδικτύου για τµηµατική εξόφληση οφειλών που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσµες, τότε τις τελευταίες ηµέρες του έτους, όπως τονίζουν έµπειροι φοροτεχνικοί, θα δούµε στις Εφορίες σκηνές απείρου κάλλους. Χιλιάδες φορολογούµενοι θα σπεύσουν στις Εφορίες για να υποβάλουν χειρόγραφες αιτήσεις ρύθµισης οφειλών, όπως την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

Από το υπουργείο Οικονοµικών δεν έχουν δώσει ακόµη εξηγήσεις για τον λόγο για τον οποίο δεν ανοίγουν την ηλεκτρονική εφαρµογή για τη ρύθµιση των µη ληξιπρόθεσµων οφειλών. Πρόκειται, άλλωστε, για κάτι που προβλέπεται από τη φορολογική νοµοθεσία. Αυτό το οποίο λένε ανεπισήµως είναι ότι, αν δοθεί µε ευκολία η δυνατότητα στους φορολογουµένους να ρυθµίζουν και µη ληξιπρόθεσµες οφειλές, τότε θα υποστούν πλήγµα τα φορολογικά έσοδα, καθώς πολλοί θα καταφύγουν σε αυτήν τη διευκόλυνση. Έτσι, επιλέγουν, δυστυχώς για τους φορολογουµένους, την ταλαιπωρία των τελευταίων.

Τι ισχύει σήµερα

Ρύθµιση οφειλών µόνο σε έως 12 ή 24 δόσεις Οι φορολογούµενοι που αδυνατούν να εξοφλήσουν έγκαιρα τις φορολογικές τους οφειλές έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθµίσουν τµηµατικά, αλλά µόνο σε έως 12 δόσεις (εφόσον πρόκειται για τακτικές οφειλές) ή έως 24 δόσεις (εφόσον πρόκειται για έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, όπως ο φόρος κληρονοµιάς). Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε εφαρµογή στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.aade.gr/polites/aitese-rythmises-opheilon . Η καταβολή των δόσεων των ρυθµίσεων γίνεται σε τράπεζες και τα ταχυδροµεία µε τη χρήση µοναδικού ανά ρυθµισµένη οφειλή κωδικού, της Ταυτότητας Ρυθµισµένης Οφειλής (ΤΡΟ). Για την καταβολή των δόσεων της πάγιας ρύθµισης απαιτείται και η πάγια εντολή πληρωµής προς την τράπεζα. Η καθυστέρηση πληρωµής µιας δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση του οφειλέτη µε προσαύξηση 15% επί του ποσού της δόσεις. Η καθυστέρηση δόσης µπορεί, υπό προϋποθέσεις και κατά περίπτωση, να συνεπάγεται απώλεια της ρύθµισης. Για να ενεργοποιηθεί η ρύθµιση, θα πρέπει ο φορολογούµενος να πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθµισης µέσα σε τρεις εργάσιµες ηµέρες από την υποβολή της σχετικής αίτησης στο Τaxisnet.

Πηγή: Capital.gr

 

gbtaxes-logo.png
Η παρουσία μας στο χώρο μετράει πάνω από 35 χρόνια, με αξιόπιστη παροχή λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών
Φανερωμένης 11Α, 15561
+30 210 6533286, 210 6528134
info@gbtaxes.gr
© Copyright 2025 GB Taxes. All Rights Reserved.

Search